Geschiedenis

DE GESCHIEDENIS VAN DE RONDE VAN WOENSDRECHT EN HET WIELERCOMITÉ

Een wielerwedstrijd winnen of organiseren is mooi. Maar het prestige van een wedstrijd wordt groter als het een wedstrijd is met een rijke historie. Zo een historie, dat heeft een kleine koers als de Ronde van Woensdrecht wel degelijk en dat verhaal wil ik jullie vertellen.

De Ronde van Woensdrecht heeft zijn roots tot in 1917. De start van een wielerwedstrijd lag voor de boerderij van Cees Hopmans onderaan de Rijzende weg. Na het NK van 1935 is de ronde langzaam groter geworden.

 Na een tijd dat er geen wielerwedstrijd plaats vond in Woensdrecht,  werd er een nieuw comité opgestart.  Zij bliezen een nieuw leven in de Ronde van Woensdrecht.  Er werd ook een nieuwe categorie aan de wedstrijd toegevoegd: de Nieuwelingen mochten mee gaan rijden. 
Hiermee komen we ook terecht bij het begin van de carrière van Jef Pijnen zijn zoon en oud-comitélid Rene Pijnen. Hij startte in 1963 zijn wielerloopbaan en zou vele wielerzesdaagse winnen en Olympisch Kampioen worden.

De eerste na de wederopleving van de Ronde van Woensdrecht vond plaats in 1955. Toen werd deze gewonnen door Schalk Verhoef. Toen al kwamen de renners van ver om deze wedstrijd te rijden.

 Een jaar later ging het organiseren van de Ronde niet makkelijk. Na de editie van 1955 zou het comité een vakantie hebben genomen, met geld uit de kas van de Ronde van Woensdrecht. Toch weerhield dit het comité er niet van om een volgende editie te organiseren. Ook hier ging veel mis. Een vergadering in cafe Het Hoefijzer duurde tot lang na sluitingstijd. De politieagent kende geen pardon en slingerde alle aanwezigen op de bon. In aanwezigheid van al zijn leerlingen kreeg leraar Wout Kops zijn bon in de handen gedrukt. Tot overmaat van ramp werd Jac de Crom ziek en moesten Wout Kops en Sjors Pijnen zorgen voor de organisatie. Desalniettemin kregen ze een mooi deelnemersveld bijeen, waaronder de destijds Nederlands Kampioen en oud-winnaar  Schalk Verhoef en de plaatselijke coureur Tinus van Overveld.

 

Na een aantal mooie jaren Ronde van Woensdrecht, werd het jaar 1968 wel erg succesvol voor het wielercomité Woensdrecht. Men mocht de traditionele Ronde van Woensdrecht organiseren, maar ook de kermisronde.
Maar later dat jaar behaalde Rene Pijnen, samen met Joop Zoetemelk, Fedor den Hertog en Jan Krekels, goud op de  Olympische ploegentijdrit over 100km. Het wielercomité Woensdrecht had dus ook de eer om de Olympische ploeg te huldigen.

In 1969 is ons erelid Bertus Ars in het comité gekomen. Hij was secretaris van de fanclub van Rene Pijnen en is later het wielercomité ingestapt.

Er zijn vele grote renners die de Ronde van Woensdrecht hebben gewonnen waaronder in 1968 Joop Zoetemelk. Deze won later grote wedstrijden als Vuelta, WK op de weg, NK op de weg en zijn mooiste en bekendste zege is natuurlijk de Tour de France in 1980.

Als je kijkt naar de erelijst van de Ronde van Woensdrecht, zie je bekende wielrenners als Adrie vd Poel, Maarten den Bakker en Jeroen Blijlevens  die later ook een indrukwekkende carriere krijgen. Je kunt dus wel stellen dat het winnen van deze koers betekent dat echt wel iets in je mars hebt.

In 1987 maakte het wielercomité een slechte tijd door. Woensdrecht verloor een groot wielertalent met het noodgedwongen einde van de wielercarrière van Rene Pijnen door een ernstige aderbreuk. Zijn wielercarrière werd toch nog gevierd met een groot feest in het Sportpaleis in Rotterdam en later op het gemeentehuis in Hoogerheide.

In 1989 kwam John de Crom in het wielercomité. Hij was benaderd door toenmalige voorzitter Bertus Ars om secretaris te worden. In die tijd was John nog actief als wielrenner, maar toch heeft hij het aanbod aanvaard. John vond op zijn 14de direct zijn vorm. Hij begon op jonge leeftijd met koersen en zou zich ontpoppen als een criteriumspecialist. Hij won 4 keer de Ronde van Ossendrecht, driemaal de Ronde van de Binnenstad en maarliefst 7 keer de Ronde Meilust; dit leverde hem de bijnaam ‘Meneer Meilust’  op. Naast criteriums won hij ook mooie profkoersen als Hel van het Mergelland, Omloop van Alblasserwaard en een etappe in de Driedaagse West-Vlaanderen.

In de Ronde van Woensdrecht zien we nog een voorbeeld van een mooie en voor Nederland heel bekende winnaar; Michael Boogerd. Hij won de Ronde van Woensdrecht in 1990 en had 1 minuut voorsprong op het peloton.  Hieraan werd hij pijnlijk aan herinnert toen Gerrit Schulte hem beschuldigde van te veel inhouden en voorzichtig koersen. Dit deed hij in bijzijn van het hele publiek tijdens de huldiging. Gerrit had een hekel aan het feit dat de jeugd te voorzichtig ging koersen en er niet vol in ging, maar tevreden was met een voorsprong die te verdedigen was.
Een jaar later won Koos Moerenhout in de Ronde van Woensdrecht voor Junioren. Hij vond de Ronde van Woensdrecht heel fijn doordat het een harde koers was door de Rijzende weg. Een klimmetje dat de koers kenmerkt en ook altijd de scherprechter was in de Ronde van Woensdrecht.

In 1994 wint de Eric de Crom, broer van John de Crom, in een massasprint. Maar ook andere plaatselijke renners wonnen de ronde die jaren. Nico van de Klundert en Wilfried Bastiaanse, Wilfried met de bijnaam ‘Basso’  won de ronde maarliefst 4 keer.

Nog altijd is er een Ronde van Woensdrecht. Waar de ronde vroeger werd georganiseerd in Mei, vind de koers tegenwoordig plaats in Maart. Zo zijn wij een van de eerste koersen  en naar onze mening de énige échte opening van hét wieleseizoen!

Reageer

Je email is nooit zichtbaar.


(verplicht)

Je kunt deze HTML tags en attributen gebruiken:<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>